(?)

Conclusie

Graag willen wij nog een beknopte samenvatting geven van de informatie die wij op deze site hebben gegeven.

Akropolis

De Akropolis betekent versterkte heuvel of burcht en deze vormt het middelpunt van Athene. Op de Akropolis staan een aantal gebouwen. De Propylaeën, de toegangspoort. De Nikè-tempel, gewijd aan godin Victoria. Het Erechtheion, gewijd aan Athena en Poseidon, hiernaast staat de beroemde olijfboom. En uiteraard het Parthenon. Rondom de Akropolis zijn theaters, het Monasteraki en de oude Griekse agora.

Geschiedenis

Het 'eerste Parthenon' zou hebben bestaan in de zevende of zesde eeuw v. Chr. Deze werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe tempel. Echter rond 480 v. Chr. barstte de Tweede Perzische oorlog los. Deze oorlog is de veroorzaker van de verwoesting van het Parthenon. Na deze oorlog hebben de Grieken met het wederopbouwprogramma van Pericles de tempel opnieuw gebouwd. Gedurende een aantal eeuwen gebeurde er weinig met het Parthenon, totdat het Romeinse Rijk uiteenviel. De Byzantijnse periode brak aan en in deze periode werd de tempel omgevormd tot christelijke kerk. Door de komst van de Ottomanen werd het Parthenon in 1456 omgebouwd tot moskee, inclusief minaret. De Turken, die de tempel als opslagplaats voor kruit hadden, kregen het aan de stok met de Venetianen. Deze bombardeerden de Akropolis, wat tot gevolg had dat deze beschadigd werd. In 1801 bracht Lord Elgin stukken van het Parthenon over naar West-Europa. In de 19e, 20e en 21e eeuw is men bezig opgravingen en onderzoek te doen naar het Parthenon. Vandaag de dag is men daar nog steeds mee bezig.

Bouw

Phidias is de hoofdontwerper van het Parthenon. Qua gebruikte materialen is vooral het marmer uit de Pentelicon van belang geweest. Vervoeren van de blokken werd vergemakkelijkt door ancones en houten frames of schijven. Het beeld van Athena is geplaatst in de oostelijke cella. Voor de bouw van het Parthenon is door de ontwerpers gebruik gemaakt van vele architectonische verfijningen. Voorbeelden hiervan zijn curvatuur, entasis, inclinatie, de Gulden Snede en anathyrosis.

Verhalen

De beeldhouwwerken op het Parthenon beelden allerlei verhalen uit. Op de metopen worden meerdere verhalen verteld: de goden in gevecht met de reuzen, de Trojaanse oorlog, de Amazonen in gevecht met de Grieken en de Centauren in strijd met de Grieken. Op iedere zijde wordt één verhaal verteld. Op het binnenste fries wordt de Panathenaeïsche processie uitgebeeld. Hierbij is de oostzijde het belangrijkst: daar wordt de peplos overhandigd. De frontons laten de geboorte van Athena en de strijd tussen Poseidon en Athena zien. Bij deze beeldhouwwerken is het reliëf een kenmerkend aspect.   Gedeelte van het Parthenon (zelfgemaakte foto)